Гастрофилия

Гастрофилия  – колекциониране на всичко свързано с храненето: самите храни /има многобройни колекции и музеи на хляба, шоколада, спагетите и т.н./, на опаковките и етикетите на храни . Тук спада и колекциониране на всичко, което се пие – алкохол, безалкохолни напитки, чай, мляко и т.н. Изтъкнати представители  на Г. във Франция са О. Ескофие и А. Дюма.

     -Огюст Ескофиен /1846-1936/ - още 13 годишен започва да работи в ресторант и изминава всички степени на готварското изкуство. Канят го най-добрите ресторанти на света, а неговата книга “Моята кухня” става световен бестселер и ръководство за майсторите-кулинари. Той оставя след себе си много ученици и клубове на професионални кулинари. Затова е естествено в родния му град Вилньов-Лубе да има престижен  “музей на кулинарията”, посветен на корифея на фр. кухня. Там могат да се видят неговите хиляди шишове, на които се нанизва всичко –  лук, раци, най-екзотични шишчета. Те и всичко събрано в музея е класифицирано на най-строга научна основа и така посетителя може да разбере,  защо фр. кулинария е вид изкуство. Това изкуство се шлайфа през вековете и предава от баща на син. Може би затова всички кулинари-корифеи са мъже.



{START_COUNTER}