Вижте пощенските картички през годините
Вижте пощенските картички през годините / netinfo
Във фоайето на Регионален исторически музей – Благоевград е наредена изложба от пощенски и новогодишни картички датиращи от началото до 90-те години на XX век.

Колекцията е била притежание на известната горноджумайска фамилия Мощански.Картичките са събирани от представители на три поколения от фамилията.В изображенията може да се проследи как се развива и как се променя естетическия възглед и отношението към коледните и новогодишните празници в продължение на 90 години.

Изложените празнични картички са всъщност само една малка част от голяма колекция пощенски картички на най-различни теми, подарени на музея от Екатерина Мощанска.

През 1 999 година снахата на Сотир Мощански подарява на музея 787 пощенски картички и няколко албумчета.Картичките са изпращани по различни поводи- лични, семейни и традиционни празници, пътувания в България и чужбина.

Изображенията и ръкописните текстове са четливи и ясни, писани са на български и на чужди езици. Колекцията е носител на богата информация за обществените, професионални и лични връзки, които поддържат членовете на фамилия Мощански в продължение на повече от 90 години.

Картичките са разпределени в темите : „Изкуство”, „Коледни и новогодишни картички”, ”Великденски картички” ,”Жената”, „Детето” „Любов”, „Изгледи от България”, „Изгледи от чужбина”, „Исторически личности” и т.н.

От 1998 година до 2007 година фамилията Мощански даряват на Регионален исторически музей – Благоевград над 170 ценни материали. Един от тях е богатата колекция пощенски картички, част от която – Коледни и новогодишни – ще създадат празнично настроение в залите на музея.