Как да се научите да играете шах: съвети за начинаещи

22.05.2019

Една от най-древните игри на планетата, забавлението на крале и благородници. Инструмент за прилагане, който позволява да се печелят битки на много хиляди армии дълго преди Чапаев да вземе картофи. Пригответе се, започва екскурзия в магическия свят на форми и клетки.

Как е полезен шахмата?

Скъпи читатели, има ли приятели сред приятелите ви, чиито деца не се отличават със спокойствие и постоянство. Може би имат лоши оценки в училище, дефицит на внимание. Да, и много възрастни не винаги могат да се похвалят със способността си да се концентрират. В същото време няма да навреди на развитието на наблюдение и изостряне на логическото мислене.

Кажете ми, някой би искал да подобри тези цифри? Вие питате: как? Отговорът е прост - шах! Всеки може да се научи да играе добре. Да не казвам, че е лесно, но подобряването на мисленето ви е осигурено!

Това е една невероятна игра, в която дори е поставен паметник в Медфорд (Орегон). Между другото, вторият стол е празен, може би трябва да се присъедините?
как да се научиш да играеш шах

Къде да се научат да играят шах

Днес, в ерата на интернет и високите технологии, това не е проблем. Но ще се върнем към това. Да започнем с по-реално и светско. Разходете се през уикенда в парковете на града си при топло време. Със сигурност ще откриете някои битки на пейките. Чувствайте се свободни да излезете и попитате, експертите със сигурност ще ви кажат къде е секцията или кръгът от феновете на шахмата.

Какво да правите, ако дъжд, сняг, киша? Разгледайте градския портал, задайте въпроси по форумите. В съветските времена това беше доста популярен спорт (да, между другото) и определено ще намерите ехо от него недалеч от дома.

Е, ако не съдбата, както се казва, мрежата ще дойде на помощ с цялата сила на виртуалния свят. Тук ще намерите всичко! Дори как да се научат да играят шах за 30 минути. Електронни и хартиени книги, безплатни и по поръчка, видео обучение и записване на международни турнири. Всичко е на ваше разположение!

Основното желание и намирането на източник на знания в нашето време е много лесно. Определен начален учебник може да бъде нашата статия.

Подреждане на фигури

къде да се научат да играят шах

И така, учебникът е избран, лекциите се слушат, теорията се изучава. Време е да започнем да практикуваме. Бордът се състои от 64 клетки. Квадрат със страна в 8 полета. Хоризонтално, те обикновено пишат писма. латиница от А до Н и вертикално - числата от 1 до 8. Всяка клетка има свой адрес, например В6 или С4. Това улеснява фиксирането на партидата. Професионалните играчи записват всеки ход, своя и противник. Тези момчета знаят точно как да се научат да играят шах.

На втората и седмата хоризонтални пешки са черно-бели, съответно. Цифрите се поставят на първия и осмия. В ъглите в началото на играта се поставят върховете, по вертикалите B и G - конете. Освен това на C и F има слонове, а в центъра - царят и царицата (наричана понякога кралицата, въпреки че първоначално е везирът). Основното правило на споразумението е, че кралицата обича цвета си. Така бялото е на D1, а черното е на D8.

Играта обикновено започва с пешка. Известният E2-E4. По-рядко първият кон. Правото начало е винаги бяло.

Сега да видим какви възможности имат цифрите. Без това е невъзможно да се научиш бързо да играеш шах.

Който ходи като

Така, пехота, тя, разбира се, е кралицата на нивите, но болезнено бавна. Докато се строят, те ще се преместят и ще копаят. Това е тогава - ура! И в битка.

Тук е точно същото. Пешката се движи само напред и само на едно поле. Изключение е началото на движението. Можете да скачате и веднага да бъдете на 4-та и 5-тата хоризонтала, съответно. Той атакува само диагонално. Ако стигне до противоположния край на дъската, тя се превръща в някаква фигура, с изключение на царя. Тук е скрит потенциал.

Като цяло, можете да направите много в сръчни ръце и с тренирано око, пионки!

Научете се да играете шах

Царят се движи по подобен начин. Той е кралски човек, не бърза. Ето защо, само една клетка, господа, обаче, във всяка посока. Изключението е дългата рокада, но по-късно.

Как да се научиш да играеш шах, ако не знаеш, че конят винаги върви с буквата "G"? Малките деца обикновено се обучават в пословица - „галоп, галоп и встрани”, т.е. две полета права и една встрани. Погледнете картината, на която е изобразена кавалерията по-долу.
шахмат се научи да играе добре
Следващата фигура е топът. Това е колесницата. Той е много мощен, тежък, така че се втурва само по права линия, въпреки че може да бъде много далеч. Движете се свободно хоризонтално и вертикално във всяка посока. На фигурата е изобразена отдясно.

Най-силният герой на тази стратегия е царицата. Съветник, везир, сив кардинал. В ръцете си цялата власт в държавата. Затова силите на най-висшите. Той спокойно ходи във всяка посока на неограничен брой клетки. Погледнете чертежа, по-високо на страницата. Короната на нея обозначава кралицата.

Слонът, той е офицер, доста екстравагантен характер. Той може да се движи само диагонално и само цвета, на който е стоял в началото на играта. Той е сравнимо по сила с кон, макар и малко по-бърз от гледна точка на реакцията. Докато скача в зигзаг, слонът вече е приключил.
как да се научиш да играеш шах за 30 минути

Теория на игрите

Все още питате как да се научите да играете шах? Отделете малко време. След усвояването на базата пристъпваме към по-дълбоко познание. Без тях ви гарантираме гарантиран провал в тази област.

И има много теория, още повече, че ще трябва да се работи на практика. Има няколко раздела, но натрупаната информация е море!

Така че, има разделение на партията на три части. Дебют - начало, средна игра - среда и край - край. Всеки от тях се изучава поотделно и след играта се опитват да играят позната ситуация.

Вторият раздел е как взаимодействат цифрите. От прости (атака, подкрепа, ограничение, припокриване) до сложни тактически и виртуозни стратегически парцели. Последните започват в отвора и могат да бъдат разбрани само в края на играта.

Накратко за състава

Последното нещо, което трябва да се изрази днес, е, разбира се, изкуството. Искате ли да се научите как да се научите да играете шах и в същото време да станете художник? Несвързани области?
В никакъв случай! Тук спасява дисциплина като композицията.

Тя е създадена като помощна за учене. Бяха анализирани откъси от игрите, анализирани бяха решенията на майсторите. Впоследствие тя се превърна в независима индустрия. Днес това е вид дейност, предназначена да развива наблюдение, комбинаторика и логическо мислене.

Обичайте пъзели и развивайте само със судоку? Че не сте запознати с шахматната композиция! Решаване на няколко етюди, и да видим дали тя става вашият любим начин да избяга от рутината ...

Успех, скъпи читатели!