Първите свидетелства за зараждането на бонсай са отпреди 2000 години

Най-ранните китайски легенди гласят, че император от династията Хан искал да построи в градината си миниатюрен модел на империята. И успял – в нея имало от всичко – рекички, хълмове, долини и дръвчета. В двора на императора се появил миниатюрен природен пейзаж, изобразяващ цял един свят.

Друга китайска легенда разказва за китайски поет на име Гуен Минг, живял през 4 век след Христа. След своето пенсиониране той започнал да отглежда хризантеми в саксии. Някои историци вярват, че това е още една крачка към отвърждаването и отглеждането на големи растения в малки саксии.

Саксиите, в които се засаждат дръвчетата са толкова важни, колкото и самите дръвчета

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Хората, които отглеждат бонсай вярват, че малкото дърво и съдът, в който то се отглежда са едно цяло. Всичко започнало с идеята да бъдат поставяни умалени модели на дървета в саксии, чиято основна цел била да създават чувство за близост с природата, хармония и спокойствие в дома.
След Китай, изкуството на бонсая се разпространило и в Корея, след това и в Япония, където е най-добре познато. Будистките монаси са изиграли голяма роля при култивирането и популяризирането на този вид изкуство. Истинското градинско изкуство се заражда именно в Япония през 12 век. Там то е повлияно чувствително и се развива в посока търсене на красота и изчистени форми. В буквален превод от японски "бонсай" означава "засадено в поднос".

Първите бонсаи в Европа

Първите дръвчета бонсай пренесени в Европа били от Япония и Китай, а първото по-официално представяне на растенията било на Третата световна експозиция в Париж през 1878 година, по-късно през 1889-та и 1900-та година. Това запалило интереса на европейците по миниатюрното изкуство. Първите реакции в Европа обаче били отрицателни. На Запад смятали, че дръвчетата изглеждали измъчвани, а хората, които ги отглеждали били подложени на широко обществено обсъждане и порицание. Все пак трябвало да мине известно време, в което бонсаят да бъде признат за истинско изкуство, а това се случило чак през 1935 година.

И така до наши дни, когато да си отглеждаш бонсай у дома е най-нормалното нещо, което може да се случи на една домакиня.

Как да се грижим за бонсай у дома

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Тази изящна миниатюрна красота може да бъде отгледана от семе, или закупена готова от цветарски магазин. Преди да закупите обаче, се поинтересувайте дали дръвчето е предназначено за отглеждане навън или в стайни условия. Малките дръвчета, които се отглеждат навън не трябва да се внасят на топло, освен в най-големите студове, но за не по-дълго от 1-2 дни.

За да се развива добре вашият красив бонсай, трябва да го засадите в съд с плоско дъно. Най-подходящи са керамичните такива, с които най-често дръвчетата могат да бъдат намерени на пазара. Хубаво е да купувате сортове дървета, които растат традиционни по нашите географски ширини. В този случай дръвчетата са по-издръжливи, тъй като се намират в свои води.

Поливането през зимата трябва да е умерено, както и светлината. През лятото грижите са същите – миниатюрното растение ще иска малко повече вода и светлина. Стайните видове могат да бъдат изнасяне навън, но задължително на шарена сянка. Добре е също да бъдат подкастряни два пъти годишно, за да се оформят.