Как да адаптираме закупения бонсай към условията на апартамента

Много често хората, които никога не са били особено заинтересовани от красотата на бонсай, изведнъж, виждайки мини-дърво в магазина, не могат да устоят и го купуват. След като се приберат вкъщи с покупката, хората са в неведение, без да знаят какво да правят с него. Също така бонсаите често се купуват като подарък за любим човек. И в този случай новият собственик на бонсай също е в невидение и не знае откъде да започне . Най-често след седмица или две, бонсаите започват да болеят, изсъхват, пожълтяват и накрая загиват.

Как правилно да се грижим за готовите бонсаи от магазина (например китайски бряст Ulmus parvifolia)

Искам да отбележа, че 90% от бонсаите по магазините се отглеждат в Холандия. Тези растения имат определени характеристики. Например те са засадени в специална почва. Растенията не могат да растат в тази почва за дълго време. В бонсай разсадниците към всяко дърво се вкарва тънък маркуч, през който се подава вода и тор на капки. По този начин дърветата получават полезни вещества не от почвата, както сме свикнали да мислим, а от специални системи за хранене. След това бонсаите се "изключват" от захранването и се изпращат за продажба. Трябва да се има предвид, че такъв вид дърво, който е преодолял пътя от разсадника до магазина и след това до апартамента, е под стрес.

Първите две седмици трябва да дадете почивка на такъв бонсай, за да се адаптира към новите условия. В същото време той трябва често и обилно да се напръсква и полива. Често почвата, с която идва не може да абсорбира влагата. На собственика на бонсай му изглежда, че полива дървото си, но водата само намокря горния слой на почвата и изтича, без да достига корените и те остават сухи. Поради това започват първите здравословни проблеми за дървото.

IMG_5506.jpg

1. Поливане на бонсай

Първо поливайте такива бонсаи чрез потапяне, това е единственият начин да дадете на корените необходимата влага, докато са в транспортната почва. Това се прави по следния начин. Достатъчно голям съд се пълни с вода на стайна температура. Поставете саксията с бонсая във водата, така че водата напълно да покрие повърхността на почвата. Оставете го за известно време (10 минути или повече). Когато мехурчетата спрат да излизат от почвата, тя е напълно мокра и бонсаите могат да бъдат извадени от съда. Този начин на поливане е само докато се пресади бонсаят. Имал съм доста случаи, когато ми носят почти загинало растение поливано по този начин, защото след пресаждането в друга почва са продължили с този начин на поливане и корените му са изгнили от прекомерното овлажняване.

2. Пресаждане на бонсайте

Такива растения трябва да се пресадят. Понякога, ако дръвчето е в лош вид, за да се спаси, незабавно след покупката е необходимо спешно пресаждане. Но при повечето случаи е по-добре да го пресадите след няколко седмици, а още по-добре - един месец от приютяването му във вашия апартамент. При започване на пресаждането извадете дръвчето от плитката саксия. Ако е трудно, използвайте тънък инструмент - малка шпатула, покрай вътрешните стени на саксията, за да "освободите" дръвчето. Обикновено ще излезе с цялата коренова туфа. Корените обикновенно така са сраснали с почвата, че изглеждат като суха кърпа. Такава топка трябва да се отреже от всички страни с големи остри ножици, докато отрязвате и парчета от почвата. От 1/3 до половината от корените трябва да бъдат отрязани. Такова подрязване стимулира растежа и разклоняването на тънките корени, което допринася за подобряване на бонсая. За да се разкрият напълно корените от почвата, може да се приложи и измиване на корените. Аз обаче препоръчвам такъв начин само за по-напредналите, защото този метод стресира допълнително дръвчето.След измиването по подобен начин се подрязват корените.

IMG_5507.jpg

3. Подрязване на бонсай

Едновременно с подрязването на корените е необходимо да се извърши подмладяване на короната. Отстранете всички сухи клони напълно, до живата тъкан. На останалите клони, можете да оставите по няколко листа. Отсраняване на листната маса е нужно, защото сте намалили обема на корените и дръвчето няма да е способно да изхрани всички листа. Но не трябва да се премахнат всички листа от клоните, защото противен случай потокът от сок в него ще спре и клонът ще изсъхне. В друга тема ще се спра много по подробно на подрязването.

IMG_5510.jpg

Процесът на рязане. Дясната страна е подрязана, а лявата - още не.

4. Бонсай саксии

Саксията, в която ще расте бонсай дръвчето, трябва да бъде подготвена. Измийте я добре с вода, а след това покрийте дупките с мрежа. Добре е да осигурите добър дренаж като на дъното сложите ситни камъчета или керамзит. Не е нужно да сменяте саксията, в която сте закупили дръвчето - няма нужда от по-голяма. Мястото под свежата почва ще бъде освободено след подрязването на корените.

IMG_5508.jpg

IMG_5509.jpg

5. Почва за бонсай

След подрязване на корените, но преди подрязване на листата и клоните трябва да засадите пак дръвчето. На дъното на саксията изсипете малък слой от ситни камъчета или керамзит за дренаж, а след това изсипете нова почва, която да покрива около 1/3 от общия обем на саксията. Поставете дръвчето в саксията и разстелете вече подрязаните корени така, че да не се прегъват. Започнете да заливате с пръст, като с клечка за зъби (или примерно с дървена клечка за скара) започнете да забивате в почвата и да правите леки въртеливи движения. По този начин помагате на пръстта да запълни кухините. Важно е да не остават въздушни джобове между корените. Внимавайте обаче да не нараните корените. След като сложите достатъчно почва, леко натиснете отгоре, за да слегне и добавете още малко. След това полейте обилно с вода. За почвите също ще има отделна тема и там ще говоря за различните видовете почви.

6. Поливане след разсаждане

След като бонсай дръвчето е пресадено, то трябва да се полива добре. Водата трябва да накисва почвата и да излиза от отвора за дрениране. Тук вече поливането би трябвало да става с наливане на водата в горната част на саксията. След пресаждане, не препоръчвам поливане чрез потапяне.

7.Заключение

Важно е, преди да предприемете пресаждане на новият ви бонсай, внимателно да прочетете темата поне два пъти и да следвате описаните стъпки, за да не нараните дръвчето. Не е сложно, но изисква търпение и внимание. Ако имате някакви въпроси, не се двоумете и ги задайте тук под темата. С радост ще отговоря. Също така с най - голямо удоволствие ще помогна на всеки, които посети Бонсай градина Шумен.

За да следите темата и за да видите всички наши статии, може да се регистрирате напълно безплатно в Хоблайф, както и да свалите Hobblife приложението за Андроид:

Влезте в Хоблайф тук 👍

Свалете приложението за Андроид тук 👍

Bonsai